Wednesday, January 27, 2010

PEMIMPIN YANG SEBENAR


Sedar tak sedar..telah pun 27 hari kita berada dalam tahun 2010. Bagi yang telah memulakan langkah pertama untuk merealisasikan azamnya...tahniah! Semoga segala urusan dimudahkan, dicekalkan hati menghadapi segala cabaran. Tetapkan niat yang ikhlas keranaNya..moga apa yang diazamkan memberi manfaat dunia dan akhirat. Bagi yang belum mengorak langkah, usah lagi menghitung hari...Ayuh! kita mulakan..mudah-mudahan tahun ini lebih baik daripada tahun sebelumnya..
Apa yang ingin saya kongsikan bukanlah cerita tentang azam. Tetapi, kisah yang mengajar tentang ciri-ciri pemimpin yang sebenar. Tidak kiralah dia seorang ibu yang memimpin anak-anaknya atau mungkin seorang suami yang memimpin isterinya atau seorang guru yang memimpin murid-muridnya...mahupun seorang pengetua/guru besar yang menjadi pemimpin di sebuah sekolah. Apatah lagi pemimpin sebuah negara...rakyatnya memerlukan pemimpin yang benar-benar memimpin dan terpimpin.
Kisah yang saya paparkan ini merupakan petikan daripada artikel dalam Majalah Solusi isu no.15 yang berjudul Pemimpin yang Sebenar. Artikel pendek tersebut mengisahkan seorang wartawan yang diberi peluang makan malam bersama dua orang calon perdana menteri, secara berasingan. Dia diminta untuk menilai siapakah yang lebih layak menjadi perdana menteri (PM) di antara dua calon itu.
Pada hari pertama, wartawan tersebut pun makan bersama calon PM yang pertama. Mereka berbual pelbagai topik dan isu. Perbualan itu sungguh hebat, berlangsung lebih 2 jam, penuh rancak dan menarik. Seusainya, beliau ditanya, "Bagaimana dengan makan malam bersama calon PM itu?
Tanpa teragak-agak, beliau menjawab: "Saya mendapat banyak input yang bermanfaat. Tidak syak lagi. Dialah manusia yang paling bijak dan berkemampuan."
Esoknya, giliran makan malam bersama calon PM kedua pula. Mereka juga berbual pelbagai isu dan perkara. Perbualan itu sungguh mesra. Ia juga berlangsung lebih 2 jam. Sebaik keluar daripada majlis tersebut, dia ditanya:"Bagaimana makan malam bersama calon PM yang kedua ini?"
Tanpa berfikir panjang dia menjawab:"Sepanjang bersamanya, saya merasakan sayalah orang yang paling bijak dan paling berkemampuan!"
"Jadi, siapakah yang saudara rasa paling layak untuk menjadi perdana menteri?"
"Calon kedua."
"Rasanya, saudara rasa calon pertama lebih bijak?"
"Bukan itu kriteria utama menjadi seorang pemimpin," kata wartawan itu.
"Kalau bukan itu, habis apa?"
"Seorang pemimpin mesti mampu membuat orang di bawah pimpinannya rasa bijak. Bukan hanya membuatkan pengikutnya kagum dengan kebijaksanaannya."

Moral of the story:
1. Pemimpin mesti berfikir tentang kemaslahatan pengikutnya. Bukan berfikir untuk kepentingan dirinya.
2. Kebijaksanaan sahaja tidak cukup untuk memimpin dengan baik. Sikap amanah dan prihatin kerap kali mengatasi kebijaksanaan dalam menawan hati pengikut.

Dipetik dari : Majalah Solusi. Isu NO.15

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Click 'PLAY' for listening very nice Al-Quran recitations

Halwa Telinga Penyejuk Jiwa


width="228"height="128"name="FlashContent"allowscriptaccess="never" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer">
Template by: Abdul Munir
Website: 99computercity